Cara buat header sendiri?

Hari ini saya nak kongsi tutorial yang agak panjang tapi sebenarnya pendek, macam mana pulak tu..huhu..Jangan risau, tutorial pasti buat korang percaya ngan bakat yang korang ada. Jom kita cuba tutorial ni okey:)


Langkah 1: Buka photoshop korang dan klik pada new.

Klik file > new



Langkah 2 : Menentukan sais header korang.


sais standart 1000 x 300

Langkah 3 :Pilih warna header.(background title blog)




  1. Klik kat kotak macam kat atas ni.
  2. Pilih warna.
  3. Dan klik ok bila selesai.

 Langkah 4: Menulis title blog korang.



Klik pada T untuk buat tulisan






Langkah 5: Letak gambar.

Klik file > Place

Plilh gambar dan klik place.



Langkah 6: Pilih posisi gambar.


korang kena right klik dan klik place
 


Langkah 7 : Simpan header korang dalam bentuk PNG.

Klik pada save as


pilih format PNG.

Akhir sekali, klik ok.





 Eh siap dah...xdalah sampai berpeluh kan..huhu..selamat mencuba..:)



No comments:

Post a Comment